Apple Pay – En revolution inom betalningsvärlden?

apple payEn av de största nyheterna i iPhone 6 var lanseringen av Apple Pay (Nej inte iPay som vi kanske kunde ha förväntat oss). Apple pay är en funktion som gör det möjligt för dig att betala med din iPhone. Du registrerar dina bankkort med Apple och kan sedan använda Apple Pay för att snabbt och enkelt använda dessa bankkort för att betala för din latte eller biobiljett. Du behöver inte längre bära med dig något bankkort i plånboken. Åtminstone inte när du skall till platser som accepterar Apple pay. Om du registrerar flera bankkort med Apple Pay kan du själv välja vilket du vill använda för att betala.

Detta kan vara början på något stort och kan bli in stor inkomstkälla för Apple. Apple med sin stora kundgrupp tar redan från start klivet förbi de flesta av de konkurrenter som försöker revolutionerar hur vi betalar såsom t.ex. Square. Frågan är dock hur bra Apple Pay egentligen är och om vi är villiga att adoptera det som vår primära betalningslösning.

Vi kan redan idag låna pengar direkt med mobilen, logga in på banken för att göra överföringar, betala räkningar m.m. Om vi även kommer kunna betala med mobilen så kommer vi inte behöva någon plånbok över huvud taget. Detta betyder att vi under en och samma stund som vi står i en butik, kan låna pengar, förflytta dem mellan konton och sedan snabbt betala det vi vill köpa. Gå till lånapengar.com för läsa mer om att låna pengar direkt på nätet och i mobilen.

betala med apple payLåt oss börja med att titta lite på tekniken bakom Apple Pay. Apple Pay använder sig av NFC (near-field communication) för att låta iPhone 6 kommunicera med betalstationer och göra betalningar. NFC chipet låter din iPhone sända din bankkortsinformation till betalningsstation som använder den för att dra köpesumman från ditt kort. Apple pay fungerar bara om du associerat minst ett av dina bankkort med tjänsten. För att slutföra en betalning behöver du bara placera ditt finger på skärmen. Ditt fingeravtryck används för att verifiera din identitet.

NFC chippet är bara tillgängligt för Apple. App tillverkare och andra utvecklare får inte tillgång till det. Detta ökar säkerheten. NFC är dock en 10 år gammal teknologi och inte nödvändigtvis den bästa lösningen att använda sig av. En lösning som många föredrar är CurrentC som använder sig av QR koder. QR koder är inte heller direkt något nytt men har många fördelar jämte NFC. Inte minst att terminalerna är lättskötta och behöver lite underhåll..

NFC ogillas av många återförsäljare p.g.a. att NFC terminaler behöver så mycket omsorg. De stora amerikanska kedjorna Best Buy och Walmart will t.ex. inte använda sig av denna teknologi. Detta trots att Best Buy brukade använda den men beslutade sig för att sluta göra det p.g.a. av underhållet av maskinerna (NFC terminaler behöver mycket underhåll). Det verkar svårt för en tjänst och en betalningsteknologi att få riktigt stort genomslag om den inte accepteras av Walmart. Ur denna synvinkel verkar det mer som att Apple pay kanske blir något du betalar med i fiket men inte något som kommer användas för större transaktioner.

Sedan måste vi också fråga oss själva om människor är villiga att lita på Apple och ge dem all information om deras kontokort. Till viss del sker detta redan när de köper saker i iTunes men de flesta människor ser det nog som två väldigt skilda saker att ge ut sin kontoinformation för att betala för en app och att ge ut sin kontoinformation så Apple kan lagra den så att din telefon kan användas för att betala andra saker. Frågan är också hur mycket folk litar på Apple efter nakenbildshackningen.paypal add apple pay Något som PayPal också frågar i en annons med texten ”We want or money safer than our selfies”.

En annan källa för oro är om användandet av Apple Pay kommer göra det möjligt för att Apple att spåra vad man köper. Apple kommer definitivt att kunna göra det om de så önskar. De hävdar dock själva att de inte kommer lagra någon information om köp. Huruvida man tror på detta eller tror att de kanske senare kommer ändra sin TOS i tysthet för att få spåra ens köp är en fråga varje användare måste ställa sig själv. Vi vill inte antyda att de kommer göra det men vill inte heller förneka att det är en möjlighet. Apple Pay genererar i sin nuvarande form mycket små intäkter för Apple. Endast $0.15 på varje $100 som omsätts. Det är alltså mycket möjligt att Apple har nya inkomstkällor i åtanke för att tjäna pengar på tjänsten när den är mer etablerade. Detta skulle kunna bestå i att höja sina avgifter, visa in-app reklam vid köp eller att spåra köp för att använda den informationen för mer riktad marknadsföring.

iPhone payDet råder inget tvivel om att Apple har en gigantisk målgrupp och att detta ger företaget en stor fördel vid lanseringen av nya produkter såsom denna. Jag kan dock trots detta inte se att Apple Pay får en stor adaptering inom en snar framtid och Apple Pay är på inget sätt en given vinnare i kriget om att skapa det kontantlösa samhället. Apple Pay kan med tiden bli en stor framgång eller en liten passus i företagets historia. Just nu ser det senare troligare ut men jag skulle inte heller bli förvånad om Apple Pay blir en succé.