DHL blev först med att leverera med drönare i Europa

Fredagen den 26 september 2014 började DHL att leverera med hjälp av drönare i Tyskland, och hann därmed före både Amazon och Google. Detta är första gången kommersiella leveranser med drönare har godkänts i Europa. DHL:s drönare kan bära en last på upp till 1,2 kilogram och planen är att de huvudsakligen ska användas för att leverera läkemedel.

DHL påbörjade sitt arbete med drönare i december förra året och gjorde bland annat testleveranser i Bonn med drönare som flög över floden Rehn. Här kan du se ett filmklipp på hur det gick:

Nu har DHL förstärkt sina drönare så att de ska klara av att flyga över havet, och först ut att ta emot kommersiella leveranser blir ön Juist i Nordsjön.

Från fastlandet till ön Juist

DHL:s drönare kommer att ägna sig åt att leverera medicin och andra små men brådskande varor från fastlandet till den tyska ön Juist, en ö som ligger cirka 12 kilometer från fastlandet om man tar färjan från byn Norddeich. Juist är en populär turistö och varje år åker cirka 2,25 miljoner människor med färjan från Norddeich till Juist och grannön Norderney, så det finns en hel del folk där som kan tänkas behöva få saker levererade till sig.

Både boende och turister kan från och med nu beställa saker via DHL:s webbsajt.

På Juist har ett särskilt område ställts i ordning där DHL:s drönare kan landa och lyfta. Drönarna kan både lyfta, flyga och landa utan att behöva styras av någon människa. De möts av DHL-bud på ön som ser till att leverera produkten den sista biten hem till kunden. En fördel med drönarna är att de kan skickas ut även när väderförhållanden är sådana att färjan inte går.

Paketkopter

De drönare som DHL använder sig av är i grund och botten quadkopters av modellen MD4-1000 från Microdrones. DHL har låtit utveckla en särskild aerodynamisk transportbehållare som är lättviktig, vattentät och vädertålig.

Drönaren kan flyga i upp till 45 minuter i sträck och hinner då ta sig minst 12 kilometer under normala förhållanden. På 50 meters höjd kan den nå upp till hastigheter på 18 meter per sekund, men maxfarten blir förstås lägre om vindförhållandena motverkar drönaren.

Som nämns ovan kan DHL:s drönare både lyfta, flyga och landa utan att någon människa behöver styra dem, men DHL har valt att låta flygturerna övervakas av personal som kan gripa in och styra drönaren manuellt om så skulle krävas.