Hon fick synen tillbaka med konstgjort öga

I den här bloggen tipsar vi ofta om uppfinningar som är roliga och intressanta fast i grund och botten tämligen onödiga, men den här bloggposten kommer istället att handla om en uppfinning som verkligen dramatiskt kan förändra livet till det bättre för tusentals människor världen över.

Det vi talar om är en uppfinning som gör att personer med allvarliga synskador kan få synen tillbaka. Second Sight Medical Products i USA har skapat ett chip som planteras in i den synskadade personens öga och som sedan trådlöst plockar upp information från en videokamera som är monterad i ett par glasögon.

Här är en video där vi får veta mer om hur det ”bioniska ögat” fungerar och hur den här uppfinningen har gjort det möjligt för tidigare helt blinda Lisa Kulik att kunna se världen igen.

Lisa Kulik har lidit av ögonsjukdomen retinitis pigmentosa i över 30 år. Den gjorde gradvis så att hennes syn blev sämre och sämre tills hon var helt blind.

Retinitis pigmentosa är ett samlingsnamn på en stor grupp ärftliga ögonsjukdomar som drabbar näthinnan. I Sverige är retinitis pigmentosa den vanligaste orsaken till grav synskada bland personer i yrkesverksam ålder. Retinitis pigmentosa innebär att syncellerna kontinuerligt förstörs; i första hand stavarna och sedan även tapparna. De första symptomen på sjukdomen brukar vara dåligt mörkerseende eftersom vårt mörkerseende är beroende av stavarna. Efter hand är det vanligt att ökad bländningsbenägenhet tillkommer, och sedan följer fläckvis synnedsättning när även tapparna börja bli förstörda. Tapparna är vad som styr vårt färgseende och detaljseende. I allvarliga fall, som hos Lisa Kulik, leder retinitis pigmentosa till att synfältet blir mindre och mindre tills den drabbade inte kan se något över huvud taget.

Ett chip i näthinnan

För att ge Lika Kulik synen tillbaka planterades ett chip in i ögats näthinna. Hon försågs sedan med en liten portabel enhet och ett par särskilda glasögon med en pytteliten videokamera.

Videokameran filmar och sänder en trådlös signal som plockas upp av chipet i Lisa Kuliks näthinna. Det lilla implantatet stimulerar sedan bakdelen av ögat elektroniskt vilket skapar en upplevelse av ljus.

Man får inte synen tillbaka på ett kick utan det tar tid att vänja sig, men för den som varit helt blind är givetvis varje liten förbättring av synen enormt viktig. Att till exempel få tillbaka sin ledsyn kan innebära att livet blir helt annorlunda.

I ovanstående videoklipp berättar Lisa Kulik att det allra första hon kunde urskilja efter att ha fått chipset inplanterat var fullmånen. Några veckor efter den upplevelsen kunde hon för första gången på flera årtionden njuta av att se fyrverkerierna under nationaldagsfirandet den 4 juli.

Exakt hur bra synen blir med implantatet varierar mellan olika patienter. De som det har gått allra bäst för har fått så bra syn att de numera kan läsa igen.

Nästa steg är implantat i hjärnan

Tyvärr fungerar implantat av den typ som Lisa Kulik använder inte för alla synskadade utan kan bara hjälpa till vid vissa typer av blindhet. Second Sight Medical Products arbetar därför på att ta fram en ny sorts implantat som inte ska placeras i näthinnan utan i den del av hjärnan som hanterar våra synintryck. Tanken är att implantatet ska kopplas direkt till hjärnan, vilket skulle göra det möjligt för fler patientgrupper att få hjälp.