Jim Fisher: Kamerabollen var bästa prylen på CES 2014

PCMags teknikskribent Jim Fisher har valt ut sin favoritpryl från den stora mässan Consumer Electronics Show (CES) 2014 i Las Vegas och det är en liten boll som fotograferar åt alla håll när den kastas upp i luften.

Den verkligt unika Panono är en sfär med 36 stycken 3-megapixels bildsensorer som är utplacerade runt den. Kasta upp den i luften så fångar den en sammanhängande bild som sätts ihop av fotografier från samtliga sensorer,” förklarar Jim Fisher i PCMag.

Resultatet är en sfärisk bild som man kan öppna i sin dator, surfplatta eller mobiltelefon och använda ett bildprogram för att rotera på olika vis.

Värt att veta är att man inte måste kasta upp kamerabollen i luften om man inte vill, utan det finns möjlighet att använda en fjärrutlösare istället.

Här kan du se ett videoklipp där Jim Fisher förklarar mer om hur det hela fungerar och vilka användningsområden han ser för produkten:

Samlade investeringar på Indiegogo

Den version av Panono som visades på CES var en prototyp som inte var avsedd för försäljning. Uppfinnarna Björn Bollensdorff, Qian Qin och Jonas Pfeil jobbar just nu som bäst på att ta fram en färdig produkt för marknaden, och det går redan att förbeställa en Panono på Panonos sajt.

Man kan betala med VISA, MasterCard eller American Express, men inga pengar dras förrän ens Panono är redo att skickas ut. Det är dock ingen billig leksak det rör sig om – att köpa en 108 Megapixels Panono kostar €549 inklusive tysk moms. Vill man få den skickad till Sverige tillkommer €30.

Bakom Panono ligger en framgångsrik kampanj på Indiegogo, där Björn Bollensdorff, Qian Qin och Jonas Pfeil hade som mål att få in $900 000 men fick ta emot över $1,25 miljoner innan insamlingen stängdes.