Låt kontaktlinserna kommunicera med din mobiltelefon

En grupp forskare har tagit fram en ny kommunikationsteknik där smartphones kan användas för att kommunicera med enheter som själva inte har tillräckligt med ström för att generera trådlösa signaler på konventionellt vis.

linserDetta kommer förhoppningsvis att göra det möjligt för enheter med mycket begränsad strömtillförsel att kommunicera med smarta mobiltelefoner.

Exempel på enheter som inte har tillgång till någon bra strömkälla med som kan ha mycket viktig information att dela med sig av är kontaktlinser och medicinska implantat i kroppen.

”En kontaktlins skulle kunna hålla koll på blodsockernivån i en diabetikers tårvätska och skicka meddelanden till telefonen när blodsockernivån går ned,” säger Vikram Iyer, som för närvarande håller på att doktorera vid University of Washington i Seattle, USA.

Tekniken, som kallas backscatter, bygger på reflektioner. Den gör det möjligt för enheter att utbyta information genom att reflektera redan existerande signaler. Detta gör att till exempel en kontaktlins kan kommunicera trådlöst trots att den inte har tillgång till den mängd ström som krävs för att skicka trådlösa meddelanden till en mobiltelefon på vanligt vis. Forskargruppen har visat hur signaler kan genereras som kräver 10 000 gånger mindre energi än konventionella metoder. Mobiltelefonen fungerar både som sändare och mottagare av reflekterade signaler.

Den nya tekniken fungerar med både Bluetooth, Wi-Fi och ZigBee radio – tekniker som alla är vanliga i dagens smarta mobiltelefoner och smarta klockor. Användaren skulle alltså kunna använda sin vanliga mobil istället för att behöva skaffa någon särskild enhet för kommunikationen. Bluetooth, Wi-Fi och ZigBee kapacitet är också vanligt förekommande i bärbara datorer, surfplattor och headsets.

Denna forskar grupp och andra jobbar hårt på att ta fram smarta linser.  Goggle har också en forskningsavdelning som jobbar på att ta fram linser som kan mäta blodsocker och annan viktig hälsodata. Det kommer dock trots detta ta många år innan du kan köpa dessa linser hos www.linser.com och eller hos din lokala optiker.

 

Vad är Bluetooth, Wi-Fi och ZigBee?

  • Bluetooth är en standard för trådlös överföring av data över korta distanser med hjälp av UHF-radiovågor i ISM-bandet från 2,4 till 2,485 GHz. Det används för sändningar till och från fasta och mobila enheter och kan ligga till grund för ett så kallat PAN (Personal Area Network).
  • Wi-Fi är en teknik som gör det möjligt för enheter att koppla upp sig mot ett trådlöst LAN (Local Area Network), huvudsakligen genom UHF-radiovågor i ISM-bandet 2,4 GHz UHF och 5 GHz.
  • ZigBee är en specifikation för kommunikationsprotokoll som kan skapa PAN:s med hjälp av små digitala radioapparater som inte behöver mycket ström. ZigBee används för låggradig överföring av data över mycket korta distanser, till exempel hos trådlösa strömbrytare i hemmet.