Sfäriska däck

På bilsalongen i Genéve 2016 visade däcktillverkaren Goodyear upp en minst sagt banbrytande idé för framtidens däck – sfäriska däck som kan röra sig fritt åt alla håll och svänga runt 360 grader på plats.

Däcken, som Goodyear har gett namnet Eagle 360, är har aldrig provkörts och det är mycket som ska till för att de ska kunna installeras på ett fordon. Bland annat krävs att däcken hålls på plats med magnetfält istället för med traditionella metoder. Det är alltså ingen idé att kasta sig iväg till din däckbutik online och försöka klicka hem ett par sfäriska än på ett tag.

Eagle 360, som skrivits ut av en 3D-skrivare, har ett mönster som inspirerats av hjärnkorall. Spårbottnen påminner om natursvamp på så vis att den hårdnar när det är torrt och mjuknar när det är blött.

Om du vill se mer av hur Eagle 360 ser ut, ta en titt på Goodyears film:

Goodyear har skapat konceptet Eagle 360 med tanke på framtidens bilar som till hög grad är självkörande och som har den datorkraft som krävs för att fullt ut kunna dra nytta av sfäriska däck. Tanken är till exempel att det ska bli mycket smidigare för bilen att parkera sig när den kan röra sig fritt åt alla håll och till exempel glida in sidledes i en parkeringsficka.

Att däcken hålls på plats med magneter är något som kan göra färden mer bekväm eftersom datorn kan se till att kompensera för gupp och andra ojämnheter i körbanan. I Goodyears framtidsvision ska det dessutom finnas sensorer i däcken som hämtar information om väder- och vägförhållanden, och inte bara håller den infon för sig själv utan delar med sig av den till andra uppkopplade fordon. Din bil kan alltså få en varning från framförvarande bilar om att det finns en isfläck på vägen. Detta är dock förstås egentligen ingenting som det krävs sfäriska däck för, utan sensorer i däcken och delning av information skulle kunna vara till nytta även på bilar som körs med traditionella däck.