Svenska uppfinnare: Carl Munters

Carl Munters (1897 – 1989) var en svensk uppfinnare som tillsammans med Baltzar von Platen (1898-1984) uppfann ett kylskåp för hemmabruk som var helt utan rörliga delar. Detta var det så kallade gasarbsorptionskylskåpet.

Munters är också uppfinnaren bakom skumplast och han har utvecklat flera nya isoleringsmaterial. Materialet Wellit tog han fram som ett alternativ till kork. Munters utvecklade även luftkonditioneringsapparater och avfuktaranläggningar.

År 1974 tilldelades Carl Munters och Baltzar von Platen Ingenjörsvetenskapsakademiens stora guldmedalj ”för deras mer än femtioåriga verksamhet som uppfinnare och nyskapare av industriella produkter”.

Under sin livstid tog Munters patent på över tusen uppfinningar.

Munters och von Platens kylskåp för hemmabruk

Under studietiden på Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) började Carl Munters och Baltzar von Platen arbeta med att uppfinna ett kylsystem för att kylskåp som skulle vara rimligt att använda i hemmet. De ville uppfinna ett kylskåp som var lättskött och inte hade rörliga delar, och kylprocessen skulle skötas med självcirkulation. Kylskåpet skulle vara deras examensarbete på KTH – och så blev det också.

Munters och von Platen hyrde en dubblett tillsammans och arbetade ihop långt in på småtimmarna. På förmiddagarna sov de och missade därför en hel del föreläsningar på KTH. Efter ungefär ett år av hårt arbete gav deras hängivenhet utdelning i form av ett kylskåp med självcirkulation.

En nackdel med den allra första modellen var att detta kylskåp hade en rörlig del – en kulventil. Dessutom var kylskåpet väldigt stort. Munters och von Platen fortsatte därför att arbeta med sin uppfinning tills de fått fram ett mindre och mer smidigt kylskåp som dessutom var fritt från rörliga delar.

När Munters och von Platens kylskåp lanserades blev det en världsnyhet eftersom det var så banbrytande och innehöll så många nyskapande tekniska lösningar.

  • År 1925 fick Munters och von Platen ta emot Polhemspriset för sitt vetenskapliga verk ”Om alstring av kyla”.
  • År 1932 gav The Franklin Insitute i USA utmärkelsen The John Price Wetherill Medal till Munters och von Platen.

AB Arctic & Electrolux

Aktiebolaget Arctic grunades år 1923 och var då inriktat på att skapa produkter baserade på kyltekniska uppfinningar av H. Hylander och B. Ingeström. År 1924 gick AB Arctic ihop med Platen-Munters Refrigerating Syst AB Sthlm, och verksamheten blev därefter fokuserad på att tillverka det kylskåp som uppfunnits av Munter och von Platen.

År 1925 hade Munters och von Platens färdigutvecklat sitt gasarbsorptionskylskåp och Electrolux köpte upp hela AB Arctic. Electrolux påbörjade massproduktion av gasarbsorptionskylskåpet och gjorde det till en internationell produkt som exporterades till stora delar av världen. I USA köpte Servel rätten att tillverka och sälja gasarbsorptionskylskåpet, och de förblev under lång tid den enda tillverkaren i USA.

Om Carl Munters

Carl Georg Munters föddes i Dala-Järna i Dalarna den 22 mars 1897. Hans föräldrar var Anders Johan Munters och Hilma Bernhardina Helling. Pappa Anders var ingenjör och sonen Carl gick i hans fotspår.

Carl Munters tog studentexamen i Stockholm 1917 och utbildade sig därefter till civilingenjör vid KTH (examen 1922).

Munters gifte sig två gånger; första gången (år 1925) med Anna Eugenia Geralf och andra gången (år 1951) med Marianne Warkander.

År 1959 blev Munters en av ledamöterna i Ingenjörsvetenskapsakademien.

Huset i Stocksund där Munters bodde och verkade under en betydande del av sitt liv bär fortfarande hans namn: Munterska villan. I närheten av villan ligger Carl Munters väg (tidigare hette den Godsvägen).

Munters avled den 29 mars 1989.