Ta kontroll över kameran i din iPhone

manual kamera appIphone är en av världens mest använda kameror. De flesta av oss bär inte längre med oss en kamera eftersom telefoner såsom iPhone numera tar så bra bilder. Ett problem med att använda iPhone som sin kamera har länge varit att man har så lite kontroll över kameran. Allt är automatiserat. Man klickar och telefoner tar vad som vanligtvis är en bra bild. Många användare har länge velat ha mer kontroll över kameran i sin iPhone men detta har inte varit möjligt. Detta ändras nu med iOS 8. iOS 8 ger användaren och utvecklare tillgång till en stor mängd olika funktioner såsom slutar hastighet, fokus, färg balans, ISO inställningar samt mycket mer.

 

I tidigare version av iOS har utvecklare varit tvungna att använda sig av olika hack och trick för att försöka påverka kameran när de försökte utveckla kamera applikationer. Detta då Apple inte gav utvecklarna direkt tillgång till kamerans inställningar. De var istället tvungna att försöka manipulera kamerans automatik och därigenom få den att göra det de ville. När man gjorde detta fick man känna sig fram. Android och Windows har sedan länge gett utvecklare större tillgång till kameran och därmed tillåtit bättre, mer flexibla och mer komplexa fotoappar.

 

iOS 8 ändrar nu på allt detta och iPhone användare kan nu slutligen få fotoappar av samma kvalité som de Android användare har haft tillgång till i flera år. iPhone blir nu slutligen den perfekta kameran att ha med sig för sitt vardagliga fotobehov. Detta innebär dock givetvis inte att iPhone kan konkurrera med SLR kameror och om du behöver perfekta bilder eller skall ta bilder från speciella händelser skall du även i fortsättningen använda dig av din SLR kamera. iPhone har inte riktigt nått upp till denna nivå än. Eftersom SLR kameror också blir bättre och bättre är det tveksamt om iPhone någonsin kommer komma ikapp. iPhone (och Android telefoner) har dock den stora fördelen att alla alltid har dem med sig vilket gör dem till de perfekta kamerorna för att fånga händelser när de händer. Att iPhone nu låter dig ta ännu bättre bilder innebär att vi kommer kunna se bättre bilder från aktuella händelser över hela världen.

 

En av de första apparna att dra nytta av denna nya kontroll är Manual av William Wilkinson. Manual är en mycket bra app och rekommenderas till alla som tycker om att fotografera och vill ha mer kontroller över sina bilder. Andra populära kamera appar som Camera+ och VSCOcam kommer troligen också snart att uppdateras för att dra maximal nytta av den kontroll utvecklarna nu har över kameran.

 

ios8Om du inte är särskilt intresserad av kameror och fotografering utan enbart tycker om att ta enstaka bilder av vänner och ditt liv kan dessa nya funktioner verka onödiga. Att de är mest lämpade för dedikerade amatörer och proffs. Detta är dock egentligen inte sant. Det är sant att de automatiska inställningarna oftast fungerar mycket bra men det är ändå värt att ha en app som Manual eller Camera+ installerade på telefonen så att man kan använda appen vid de få tillfällen som automatiken inte kan ge bra bilder. Ett exempel på detta är t.ex. när man vill ta bilder utomhus sent på kvällarna under den svenska sommaren. Bristen på ljus gör det svårt att få bra bilder. Om man däremot ställer in inställningarna själv har man en mycket bättre chans att få en bra bild när man sitter på bryggan i skymningen.

 

Jag försöker inte säga att du kommer behöva eller använda en foto app särskilt ofta. Men i och med iOS 8 är det en bra ide att ha en installerade om och när man behöver den.

Posta kommentar