Att tänka på när man köper köksknivar

koksknivar

En riktigt bra kniv är oumbärlig i köket och en pryl som till skillnad från diverse mer avancerade manicker tenderar att bli använd så gott som varje dag. Att lägga tid och energi på att fundera igenom vilken eller vilka knivar man verkligen behöver, och sedan se till att köpa knivar av god kvalité som passar ens egna behov är därför en bra idé.

Här nedanför hittar du lite tips som kan vara bra att ha i bakhuvudet när du väljer ut vilka knivar som ska få flytta hem till just ditt kök.

Hur många sorters knivar behöver jag?

Det finns idag en enorm mängd olika sorters knivar på marknaden och det är lätt att hitta knivsamlingar som innehåller över ett dussin olika knivtyper. Istället för att låta sig överväldigas och plötsligt sitta där med hela köket fyllt av oumbärligheter som melonknivar och ostronknivar är vårt tips att du satsar på fyra grundknivar av bra kvalité. Om du sedan märker att det är någon viss knivtyp som du ofta saknar i köket kan du skaffa den då, när du verkligen har identifierat behovet och vet exakt vad du behöver.

De fyra grundknivar vi anser är bäst att börja med är dessa:

  • En så kallad kockkniv med ett knivblad på minst 18 centimeter. Kontrollera att knivbladet är så pass högt att du kan hacka saker utan att dina knogar slår i skärbrädan. Detta är den absolut viktigaste kniven i köket.
  • En liten skalkniv. Den här kniven används till att skala och skära små saker i köket. Man kan till exempel skala vitlök med den, vilket är svårt att göra med en stor kockkniv.
  • Om du äter bröd som ska skivas eller skäras upp är det praktiskt att ha en brödkniv. En brödkniv har ett tandat bland och fungerar därför som en såg. Man kan skära upp brödet utan att det bli ihoptryckt. Om du nästan aldrig skär bröd kan du strunta i den här kniven – en bra kockkniv fungerar för att skära bröd även om den inte är ideal för ändamålet.
  • En filékniv med ett smalt och böjligt blad. En filékniv används huvudsakligen för att putsa kött och bena ur fisk. Om du sällan ägnar dig åt sådant i ditt kök kan du skippa den här kniven och använda kockkniven och skalkniven istället.

Känn på kniven

Innan man köper en kniv är det bra om man kan hålla i den och känna på den. Hur känns den i handen? Passar den ihop med just din hand? Är kniven lagom tung? Känns den välbalanserad? Kan du använda kniven utan att slå i knogarna mot skärbrädan?

Om du har planerat att köpa din kniv på internet kan det vara idé att höra efter i bekantskapskretsen och se vilka knivar du kan få känna på där. En kniv som är ideal för en person kan vara helt fel för en annan.

Stålkniv, kolstålskniv eller keramisk kniv – vad är skillnaden?

Stålknivar är oerhört vanliga i Sverige och det finns ett mycket stort utbud av dem. Om du väljer att köpa en stålkniv rekommenderar vi att du handdiskar den istället för att köra den i diskmaskinen, eftersom skärpan kan mattas av snabbt av maskindisk.

Kolstålsknivar är gjorda av mjukt stål, vilket underlättar när det är dags att bryna dem för att få upp skärpan igen. Samtidigt innebär mjukheten att de tappar sin skärpa snabbare än vanliga stålknivar, så man bör vara beredd på att bryna dem ofta. Precis som vanliga stålknivar är handdisk att rekommendera, och man bör torka av sina kolstålsknivar noga efter varje disk istället för att låta dem självtorka. Kolstålsknivar får lätt fläckar och rostar.

Keramiska knivar är lättviktiga och brukar hålla skärpan längre än stålknivar. De är dock skörare än stålknivar och kan inte sättas på en magnetlist. Om du är ute efter en filékniv som kan flexa är en keramisk kniv inte att rekommendera. En bonus med keramiska knivar är att frukt som tenderar att bli brun när man har skurit upp den, såsom äpple och avokado, brukar hålla sig o-brun längre när man har använt en keramisk kniv istället för en stålkniv.

Vad är skillnaden på europeisk egg och japansk egg?

Det är vinkeln på skäreggen som skiljer sig åt. En kniv med europeisk egg har en vinkel på 20-25 grader, medan en kniv med japansk egg har en vinkel på cirka 15 grader. Detta innebär i sin tur att knivar med japansk egg tenderar att vara vassare, men samtidigt skörare.

Vad kostar en bra kniv?

Det finns i princip inte något tak för hur mycket en kniv kan kosta och det finns personer som vägrar befatta sig med något annat än handsmidda japanska kockknivar för 50 000 kronor styck eller mer. För oss vanliga dödliga går det dock alldeles utmärkt att hitta bra kockknivar för cirka 500 kronor styck. Brödknivar, filéknivar och skalknivar brukar man kunna hitta ännu billigare än så utan att behöva nöja sig med undermålig kvalité.

Det finns knivar med hög prislapp där materialet och den omsorgsfulla tillverkningsprocessen leder fram till ett resultat som verkligen motiverar en hög prislapp, men det finns också gott om dyra knivar där man betalar för prestigen i märket snarare än någonting annat. Man bör därför vara på sin vakt och inte utgå ifrån att en dyr kniv per automatik är en bra kniv.

Bonustips!

  • Knivar blir slöa av att ligga i kökslådan och skava mot varandra eller mot andra saker i lådan. Förvara dina knivar så att de inte nöter mot något. Magnetlister och knivblock är populära lösningar.
  • När du har skurit färdigt något på skärbrädan och vill skrapa ned det i stekpannan eller dylikt, använd inte knivens egg för att skrapa utan skrapa med knivens rygg istället. På så sätt minskar du nötningen på knivens skarpa del.
  • Se till att välja ett bryne som passar just din typ av kniv. Generellt sett brukar stålbryne passa bäst för stålknivar med europeisk egg, medan keramiska brynen passar bättre för stålknivar med japansk egg. Diamantbrynet är mer all-round och fungerar ihop med det mesta.
  • När skäreggen på en stålkniv är förbrukad räcker det inte längre med ett bryne för att fixa till skärpan ingen, utan man måste slipa kniven med en slipsten.
  • Ta hand om din kniv genom att diska den för hand och torka den direkt efteråt. Detta gäller särskilt stålknivar och kolstålknivar. Torkprogrammet i en diskmaskin kan komma upp i väldigt höga temperaturer, så höga att det kan påverka härdningen i stålet. Det är också vanligt att maskindiskmedel innehåller ämnen som uppmuntrar till rostbildning på stål.